Witamina D – jej istota w okresie jesienno – zimowym. Nie każdy z nas jest przekonany do suplementów diety, natomiast musimy sobie zdać sprawę, że w dzisiejszych czasach ciężko zapewnić sobie odpowiednie zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały. Osoby uprawiające sport (zwłaszcza sylwetkowy) mimo coraz większej świadomości w temacie odżywiania, często skupiają uwagę na kaloryczności diety oraz makroskładnikach, pomijając przy tym witaminy i minerały.
Kolejnym problemem jest oczywiście jakość produktów żywnościowych, ale może to być także położenie geograficzne w jakim żyjemy. Przykładem na to jest witamina D.
Witamina D – jej główna rola w naszym życiu
Główną rolą witaminy D jest prawidłowy rozwój i mineralizacja kości. Pełni ona funkcje regulacyjną stosunku pierwiastków takich jak wapń i fosfor. Witamina posiada cechę unikatową gdyż możemy ją pozyskać z pożywienia, ale również przy udziale promieni słonecznych.
Niestety w okresie jesienno – zimowym rzadko mamy kontakt ze słońcem, ponieważ szybko zapada zmrok, chmury zakrywają słońce, a na dodatek większość z nas czas spędza w pomieszczeniach. Badania wykazują iż na niedobór witaminy D cierpi aż 90% Polaków.
Objawy niedoboru witaminy:
- Zmiany skórne
- Bóle mięśni
- Bóle stawów
- Przemęczenie
- Problemy z koncentracją
- Zaburzenia widzenia
- Bezsenność
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D:
- Dzieci i młodzież: 15-25 μg/dobę
- Dorośli: 20-50 μg/dobę
- Kobiety w ciąży 37,5-50 μg/dobę
Witamina D – skąd ją czerpać?
Nasuwa się pytanie skąd czerpać witaminę D w tym niekorzystnym okresie.
Artykuły spożywcze:
- Tran (2 łyżeczki) 242 µg
- Śledź (100 g) 25 µg
- Makrela (100 g) 24 µg
- Łosoś (100 g) 12 µg
- Żółtko jaja 1,4 µg
- Tuńczyk 100 g 6 µg
- Mleko (1 filiżanka) 3 µg
Świetnym rozwiązaniem okazują się suplementy diety, zwłaszcza gdy wyżej wymienione produkty rzadko pojawiają się w naszym jadłospisie lub gdy ich ilość nie zapewnia naszego całkowitego zapotrzebowania. Istotne jest to aby przyjmować je w towarzystwie tłuszczy.
Dziś w sklepach mamy duży wybór, zatem warto porównać ilość jednostek witaminy w danym opakowaniu przed kupnem. Często na pułkach z suplementami pojawiają się kompleksy witaminowe np. połączenie witaminy D3 + K2-MK7 zaleca się zwłaszcza dla osób z problemami kostnymi, dlatego warto zwrócić uwagę na tę kwestie i nie sugerować się tylko ceną.
Witaminę D możemy wyprodukować za pośrednictwem promieni słonecznych
Jak już pewnie wiecie poza żywnością i suplementami witaminę D możemy wyprodukować za pośrednictwem promieni słonecznych. Organizm przy ich odpowiednim natężeniu (zwykle od kwietnia do września) jest w stanie sam wyprodukować sobie właściwą ilość witaminy D. Dlatego suplementacja nie musi trwać cały rok. Niestety w okresie jesienno-zimowym światło słoneczne nie wystarcza i musimy obrać inną strategię aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tej witaminy. Niezbędne w tym czasie będą produkty bogate w witaminę D, a także pomocne okażą się suplementy diety.
Myślę, że każdy z Was będzie umiał już sobie odpowiedzieć na pytanie „czy zapewniam sobie odpowiednią ilość witaminy D”, a także zrozumieć dlaczego właśnie teraz może dokuczać zmęczenie, bóle stawów, zmiany skórne oraz brak nastroju. Nie zapominajmy, że organizm ludzki jest bardzo skomplikowanym mechanizmem i każdy niedobór witamin i minerałów jest dla nas niekorzystny i może być odczuwalny.