Jajka wielkanocne
Jajka wielkanocne
Reklama

Święta to często okres w którym odbiegamy trochę od codziennych zwyczajów żywieniowych. Z pewnością część z Nas obawia się w tym czasie o swoją dietę, a tym samym niekorzystne zmiany w sylwetce. W artykule postaram się Was przekonać, że Wielkanoc nie jest taka straszna.

Jajka podnoszą niekorzystny cholesterol (LDL) oraz tuczą? Nic bardziej mylnego!

Produkt nad którym chciałbym skupić Waszą uwagę to oczywiście jaja, które myślę, że są podstawą wyżej wymienionych świąt. Często spotykamy się z różnymi opiniami na temat jaj… że podnoszą niekorzystny cholesterol (LDL) oraz, że tuczą. Nic bardziej mylnego! W ostatnich latach coraz więcej badań wykazuje, że przynoszą one wiele korzyści. Myślę, że większość z Was miała okazje delektować się świeżą jajecznicą z rana i uważam, że jest to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych, którą z resztą sam stosuje.

Siedem korzyści wynikających ze spożywania jaj:

  • Ochrona oczu – Luteina zawarta w w jajach chroni oczy przed niekorzystnymi falam świetlnymi, oraz niweluje ryzyko powstania zaćmy
  • Wzmacnia kościNaturalne źródło witaminy D, która odpowiada między innymi za prawidłowy stan kości i zębów, a także za pracę serca
  • Zmniejsza ryzyko chorób wieńcowo-naczyniowych – Cholesterol znajdujący się w jajach pomaga usuwać złogi wapniowe w naczyniach krwionośnych (które gromadzą się przez niekiedy nadmiar wapnia w diecie, ale przede wszystkim przez brak prekursora wapnia do kości i zębów, którym jest witamina K2)
  • Wzmacniają układ odpornościowy – Źródło selenu, który wpływa pozytywnie na układ immunologiczny oraz reguluje hormony tarczycy
  • Ochrona skóry i włosów – Wszystko za sprawą witamin z grupy B, a także witaminy A
  • Doskonałe źródło białka – Jaja są rewelacyjnym źródłem białka, mają one najbogatszy skład wszystkich aminokwasów egzogennych (takich, które organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie). Jedno jajo zawiera ok. 7g białka
  • Prawidłowa praca mózgu – Cholina występująca w jajach jest ważnym elementem neuroprzekaźnika (acetylocholiny), niedobór tego składnika w diecie prowadzi do zaburzeń neurologicznych

Znając podstawowe korzyści spożywania jajek przejdziemy teraz do obróbki termicznej. Jak najlepiej je przyrządzić? Na twardo czy na miękko? Najkorzystniej dla zdrowia i pozyskania większej liczby substancji odżywczych jest spożywanie jaj na miękko. Podczas długotrwałego gotowania czyli od ok.5-7 min aminokwasy w jajkach ulegają rozkładowi, który prowadzi do powstania siarkowodoru. Można rozpoznać go po sinej otoczce wokół żółtka.

Różnice również możemy odczuć w pracy układu trawiennego, gdyż enzymy mogą nie poradzić sobie z mocno ściętym białkiem i stwardniałym żółtkiem co prowadzi niekiedy do dyskomfortu trawiennego.

W zależności od wielkości jajka najkorzystniej gotować od 3- 4 min. Dobrym rozwiązaniem jest także jajo sadzone (staramy się aby żółtko było płynne, a białko delikatnie ścięte) oraz lekko ścięta jajecznica.

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie jajek?

Myślę, że niemal każdy doświadczył różnice między jakością oraz smakiem jaj. Jeśli mamy zaufane źródło z gospodarstw nie musimy się tym przejmować, natomiast czym sugerować się podczas kupna w sklepie.

Oznaczenia na jajkach

Co oznaczają liczby:

  • 0 – oznacza chów ekologiczny
  • 1 – kury z dostępem do wolnego wybiegu, a jaja zniesione na grzędzie
  • 2 – chód dla kur jest ściółkowy i nie mają dostępu do wolnego wybiegu
  • 3 – kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza

Przy zakupie możemy zwrócić uwagę także na klasę jajek. Gdzie klasa A oznacza produkt, który ma nie więcej niż 7 dni od dnia zapakowania. Kategoria B (delikatnie gorsza jakość produktu niż w klasie A), oraz klasa C, która nie nadaje się do sprzedaży i nie powinna pojawić się na półkach sklepowych.

Klasyfikacja wagowa jaj

Na opakowaniach możemy również znaleźć klasyfikacje wagową jaj:

  • XL – bardzo duże: od 73g wzwyż
  • L – duże: od 63 – 73 g
  • M – średnie: od 53 – 63g
  • S – małe: poniżej 53g

Wybierając jajka wyższej klasy niestety musimy się liczyć z większymi kosztami zakupu. Moim zdaniem czasem lepiej dołożyć parę złotych i cieszyć się lepszą jakością produktów żywnościowych, a tym samym smakiem. W dzisiejszych czasach półki są pełne przetworzonych produktów, dlatego warto zwrócić uwagę na to co kupujemy i zadbać o zdrowie.

Myślę, że artykuł okaże się przydatny dla wielu z Was, tym bardziej w czasie świąt wielkanocnych zaopatrzycie się w dobrej jakości jajka i bez wyrzutów sumienia je skonsumujecie.

Smacznego jajka!

UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułPomysł na szybki posiłek – SO GOOD!® PROTEIN PANCAKES
Następny artykułKurkuma – przyprawa o niezwykłych właściowościach
Sport towarzyszył mi od najmłodszych lat. Początkowo były to sporty walki (capoeira oraz boks). W wieku 16-17 lat zacząłem interesować się kształtowaniem sylwetki, a po paru latach dietetyką. Poza praktykowaniem ćwiczeń mimo młodego wieku bardzo dużo czasu spędzałem nad artykułami o podstawach modelowania sylwetki oraz zacząłem wdrażać się w świat dietetyki. Zawsze wiązałem swoją przyszłość ze sportem dlatego w dalszym etapie kształcenia wybrałem studia na kierunku wychowania fizycznego w tym samym czasie jeździłem na kursy oraz szkolenia z zakresu treningu i dietetyki. Po nabyciu większej wiedzy zacząłem pracować z ludźmi i pomagać im w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Aktualnie jestem instruktorem fitness, oraz trenerem personalnym, dodatkowo służę pomocą w układaniu planów żywieniowych, a także dobieraniu indywidualnych planów treningowych. Od 2 lat zacząłem wdrażać się w Street Workout, który aktualnie jest moją największą pasją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here