Miód
Miód
Reklama

Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, między innymi osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć. W bardzo ograniczonym stopniu substytutem miodu naturalnego jest tzw. miód sztuczny. źródło – https://pl.wikipedia.org

Jeżeli chodzi o wikipedię to wszystko 🙂 jak nie używasz miodu i nie korzystasz z jego dobrodziejstw pewnie nie wiesz, że istnieje bardzo spora liczba jego rodzajów. Miody te mają różne właściwości oraz różne zastosowania, często ma to związek z miejscem z jakiego pochodzą (np. miód manuka). Można je rozpoznać na podstawie koloru i zapachu jednak wymaga to często nie lada wprawy. Miody dzielimy na podstawie tego z czego powstały czyli:

  • spadziowe powstałe ze spadzi liściastej lub iglastej.
  • miody nektarowe, które pochodzą z nektarów kwiatów.

Te z kolei można podzielić na kolejne rodzaje, w zależności od gatunku kwiatów z jakich powstały, np.

  • miód akacjowy.
  • miód gryczany.
  • miód lipowy.
  • miód rzepakowy.
  • miody mieszane.

Najlepsze i najzdrowsze miody to te, które kupić można od pszczelarzy w sprawdzonych pasiekach natomiast te spotykane na sklepowych półkach często są miodami sztucznymi lub zmieszanymi, w związku z tym nie posiadają już cennych właściwości leczniczych i odżywczych.

Natomiast tutaj rodzi się pytanie co nazywamy prawdziwym miodem? Albo raczej w jaki sposób rozpoznać prawdziwy miód? Najlepiej kupować miody ze sprawdzonego miejsca, my zaopatrujemy się w miód z niedalekiej pasieki w Jaworach. Jest kilka pewnych sposobów aby sprawdzić prawdziwość miodu. W internecie aż roi się od technik a raczej testów – my wybraliśmy trzy najciekawsze według nas:

  • Numer jeden według 77sport to Test Krystalizacji – Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani działania leczniczego. Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód z białej akacji, inne powinny skrystalizować się do końca roku, w którym zostały zebrane. Sztuczne miody nie krystalizują się – jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości produktu.
  • Numer dwa według 77sport to Test wagi – W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.
  • Numer trzy według 77sport to Test rozpuszczania – Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

Nasuwa się więc twierdzenie iż prawdziwe miody to niestety coraz rzadziej spotykany produkt. Obecnie często w nawet teoretycznie naturalnych pasiekach do miodu prawdziwego dolewa się miód sztuczny, aby uzyskać więcej produktu i sprzedać go w większej ilości. Aby być pewnym jakości kupowanego miodu musisz polegać wyłącznie na sprawdzonych sklepach i pasiekach. Jeżeli masz już słoik z prawdziwym miodem w jego składzie spodziewać się możesz następujących składników które niewątpliwie mają właściwości lecznicze

  • kwasu pantotenowego i biotyny.
  • kwasy organiczne. kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy.
  • Węglowodany : W największej ilości występują monosacharydy, takie jak glukoza (~34%) oraz fruktoza (~39%) sacharoza, maltoza (7,3%) oraz melecytoza
  • olejki eteryczne pochodzące z nektaru.
  • związki polifenolowe.
  • Białka.
  • witaminy A, B1, B2, B6, B12, C.
  • kwas foliowy
  • Ponadto miód zawiera pewne ilości mikroelementów: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, kobaltu i innych
  • w miodzie wyodrębniono około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka.

Miód – zastosowania

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez miodu, a zwłaszcza cukiernictwo! Miód może służyć jako dodatek do różnego rodzaju ciast, sosów oraz do potraw mięsnych. Sam osobiście używam miodu do słodzenia herbaty gdyż jest to znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż używanie cukru. Przed użyciem miodu w kuchni warto sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na miód i jego składniki. Miód można wykorzystywać również jako środek leczniczy w chorobach i uczuleniach.

Miód – ciekawostki

  • 100 gramów miodu to 319 kcal.
  • W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
  • Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach.
  • jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu
  • W niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie, w Nowej Zelandii) występują rzadkie, trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru.
  • Do najsławniejszych na świecie należą miody manuka pochodzące z Nowej Zelandii oraz
  • Miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
  • W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy.
  • Miód znany jest z właściwości nawilżających, rozjaśniających i uelastyczniających skórę.
  • Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu.
  • Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.

Miód – właściwości lecznicze

  • przyspiesza gojenie się ran.
  • zmniejsza ryzyko powstania bliznowców.
  • leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii).
  • działa przeciwbiegunkowo.
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • hamuje procesy miażdżycowe.
  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem.
  • koi nerwy, działa nasennie.

Miód Mauka – co to jest ?

Miody Manuka znane są ze swoich wyjątkowych właściwości – działają antybakteryjnie, wpływają na odporność oraz układ pokarmowy, natomiast o tym opowiemy przy następnej okazji 🙂

Autor: Opracowanie redakcyjne na podstawie materiałów prasowych oraz pl.wikipedia.org

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here