Ziarna kawy
Ziarna kawy
Reklama

Buletproof cofee, czyli kawa kuloodporna: co to jest? Wielu z Nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy, okazuje się, że dodając pewne składniki może ona dawać o wiele więcej korzyści niż do tej pory. Czym tak naprawdę różni się kawa kuloodporna od klasycznej? Składnikiem, który odróżnia te dwa typy kaw jest masło krów i olej MCT (z ang. medium chain triglicerides) np.olej kokosowy.

Kawa kuloodporna: skąd ten pomysł?

Masło i olej kokosowy w kawie… skąd ten wynalazek? Pomysł ten zaczerpnął bloger Dave Asprey słynący ze zdrowego odżywiania podczas pobytu w Tybecie, gdzie zaobserwował miejscowy zwyczaj dodawania masła do naparów herbacianych. Asprey zmodyfikował ten patent dodając olej MCT, a herbatę zastąpił świeżo zmieloną kawą z ziaren arabiki.

Poza smakiem przychodzi na myśl, jak taka duża ilość tłuszczu może wpłynąć korzystnie na organizm. Nie ma się czego obawiać, ponieważ smak kawy nie ulega gwałtownej zmianie, a dobrej jakości tłuszcze dadzą dużo energii.

Czym charakteryzują się tłuszcze MCT. Poza podziałem tłuszczy na nienasycone i nasycone, można je również rozłożyć ze względu na długość łańcucha węglowego. Tłuszcze MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) są metabolizowane przez wątrobę, nie mając przy tym tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej, a tym samym są świetnym źródłem energii.

Jest ona rewelacyjnym rozwiązaniem dla osób, które zaczynają poranek bez śniadania, ponieważ tłuszcze łatwo uzupełnią kalorie (1g tłuszczu to aż 9 kcal), a tym samym na jakiś czas zahamują uczucie głodu. Warto wspomnieć, że jeśli nie zaczniemy dnia z udziałem węglowodanów możemy dalej stymulować produkcje GH (hormonu wzrostu), który usprawnia proces spalania tkanki tłuszczowej. Z tego względu warto pomyśleć o śniadaniu białkowo-tłuszczowym jeśli nasz poranek nie jest szczególnie aktywną porą.

Kawa kuloodporna: jak przyrządzić?

Istotny okazuje się dobór kawy, tak aby była ona jak najbardziej naturalna (Asprey preferuje 100% z ziaren Arabiki). Ważny jest również dobór masła (nie używamy margaryny), najlepiej od krów z naturalnego chowu, karmionych trawą.

Składniki:

  • 150-200ml zaparzonej kawy
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
  • można dodać cynamon, kardamon

Do zaparzonej kawy dodajemy powyższe składniki. W celu zyskania jednolitej konsystencji można użyć blendera lub zwyczajnie poczekać aż składniki się rozpuszczą.

Kawa kuloodporna: podsumowanie

Myślę, że czasem warto poeksperymentować w kuchni i tak jak w przypadku kawy kuloodpornej spróbować czegoś nowego tym bardziej, jeśli możemy mieć z tego korzyści. Temat kawy wzbudzał od zawsze wiele kontrowersji, ma ona swoich zwolenników jak i przeciwników. Często ratuje Nas w chwilach zmęczenia i słabości, natomiast nadużycie jej może wpłynąć negatywnie na pracę mięśni, a tym samym pracę serca. Wspomnę tylko, że nie powinna ona zastąpić na stałe normalnego posiłku zwłaszcza pełnowartościowego śniadania!

UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułKalorie – z czym to się je, czym tak naprawdę są?
Następny artykułMiód – zastosowania, ciekawostki, właściwości lecznicze
Sport towarzyszył mi od najmłodszych lat. Początkowo były to sporty walki (capoeira oraz boks). W wieku 16-17 lat zacząłem interesować się kształtowaniem sylwetki, a po paru latach dietetyką. Poza praktykowaniem ćwiczeń mimo młodego wieku bardzo dużo czasu spędzałem nad artykułami o podstawach modelowania sylwetki oraz zacząłem wdrażać się w świat dietetyki. Zawsze wiązałem swoją przyszłość ze sportem dlatego w dalszym etapie kształcenia wybrałem studia na kierunku wychowania fizycznego w tym samym czasie jeździłem na kursy oraz szkolenia z zakresu treningu i dietetyki. Po nabyciu większej wiedzy zacząłem pracować z ludźmi i pomagać im w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Aktualnie jestem instruktorem fitness, oraz trenerem personalnym, dodatkowo służę pomocą w układaniu planów żywieniowych, a także dobieraniu indywidualnych planów treningowych. Od 2 lat zacząłem wdrażać się w Street Workout, który aktualnie jest moją największą pasją.

1 KOMENTARZ

  1. hej, do powyższego warto dodać poniższe wskazówki:
    – kawa parzona z świeżo zmielonych ziaren (100% arabica dobrego gatunku i dużej intensywności)
    – olej kokosowy koniecznie nie rafinowany (typu “virgin”)
    – problem odpowiedniego masła rozwiązuje moim zdaniem najlepiej irlandzkie “Kerrygold” (8pln/kostka 200g, trochę drogo, ale cóż…)
    Kawa kuloodporna towarzyszy mi od dwóch miesięcy. W połączeniu z aplikacją MyFitnessPal osiągnąłem zamierzony cel, czyli utrata wagi z 85 do 79kg bez zmniejszenia wytrzymałości, szybkości i siły, a wręcz przeciwnie. Dodam jeszcze, że swoją kawę kuloodporną wzbogacam odżywką białkową (35-40g).
    pozdrawiam
    Piotr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here